BTC: Τι είναι το Bitcoin
Το Bitcoin είναι μια ψηφιακή κρυπτονομισματική μονάδα που λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο. Συναλλαγές και αποθήκευση αξίας γίνονται με τη χρήση κρυπτογραφίας.
Το Bitcoin είναι το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα και σύστημα πληρωμών στον κόσμο, που ξεκίνησε το 2009 από έναν μυστηριώδη δημιουργό-ούς που ονομάζεται-ονται ως Satoshi Nakamoto. Ο όρος "κρυπτονόμισμα" αναφέρεται σε μια ομάδα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπου οι συναλλαγές ασφαλίζονται και επαληθεύονται με χρήση κρυπτογραφίας, μια πρακτική κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεδομένων.
Οι συγκεκριμένες συναλλαγές αποθηκεύονται συνήθως σε υπολογιστές που διανέμονται σε όλο τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας κατανεμημένου λογισμικού με το όνομα blockchain. Το Bitcoin μπορεί να διαιρεθεί σε μικρότερες μονάδες, γνωστές ως "satoshis" (με έως και 8 δεκαδικά ψηφία) και να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές, αλλά θεωρείται επίσης αποθήκη αξίας, όπως το χρυσό. Αυτό συμβαίνει επειδή η τιμή ενός μόνο Bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά από την ίδρυσή του - από λιγότερο ένα cent μέχρι αρκετές χιλιάδες δολάρια. Όταν συζητιέται ως αγοραστικό κεφάλαιο, το Bitcoin εκφράζεται με το σύμβολο BTC.
Ο όρος "αποκεντρωμένος" χρησιμοποιείται συχνά όταν συζητούνται τα κρυπτονομίσματα και απλώς σημαίνει κάτι που είναι ευρέως κατανεμημένο και δεν έχει μοναδική, κεντρική τοποθεσία ή ελεγκτική αρχή. Στην περίπτωση του Bitcoin, και πολλών άλλων κρυπτονομισμάτων, η τεχνολογία και η υποδομή που διέπουν τη δημιουργία, την προσφορά και την ασφάλειά του δεν εξαρτώνται από κεντρικές οντότητες, όπως τράπεζες και κυβερνήσεις, για να το διαχειριστούν.
Αντίθετα, το Bitcoin σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να ανταλλάσσουν αξία μεταξύ τους απευθείας μέσω ενός δικτύου από ομότιμους, έναν τύπο δικτύου όπου όλοι οι χρήστες έχουν ίση εξουσία και συνδέονται απευθείας μεταξύ τους χωρίς κεντρικό διακομιστή ή ενδιάμεση εταιρεία. Αυτό επιτρέπει την ανταλλαγή και αποθήκευση δεδομένων, καθώς και την αποστολή και λήψη πληρωμών Bitcoin μεταξύ των μερών.
Το δίκτυο Bitcoin είναι απόλυτα δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στον κόσμο με πρόσβαση στο διαδίκτυο και μια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί μπορεί να συμμετάσχει χωρίς περιορισμούς. Είναι επίσης ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δει ή να μοιραστεί τον πηγαίο κώδικα πάνω στον οποίο χτίστηκε το Bitcoin.
Ίσως η πιο εύκολη αντίληψη του Bitcoin είναι να το σκεφτείτε ως το χρήμα του διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι απολύτως ψηφιακό, κανείς δεν το κατέχει ή το ελέγχει, δεν έχει σύνορα (πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με ηλεκτρισμό και μια συσκευή μπορεί να συνδεθεί σε αυτό), λειτουργεί 24/7 και οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν μπορούν εύκολα να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους. Σκεφτείτε τώρα αν υπήρχε μια "ψηφιακή νομισματική αγορά" όπου όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφάλεια, να το εκδώσουν και να πληρώνουν αμοιβές απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να εμπλέκουν μια τράπεζα. Αυτό είναι, τελικά, το Bitcoin.
To Bitcoin ως εναλλακτική των fiat νομισμάτων
Ο Nakamoto αρχικά σχεδίασε το Bitcoin ως μια εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο να γίνει στο μέλλον, γενικά αποδεκτό νόμισμα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το χρησιμοποιούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Ωστόσο, η χρησιμότητα του Bitcoin για πληρωμές έχει περιοριστεί κάπως λόγω της υψηλής αστάθειάς του (volatility). Η αστάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο αλλάζει η τιμή ενός αγαθού κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος. Στην περίπτωση του Bitcoin, η τιμή του μπορεί να αλλάξει δραματικά από ημέρα σε ημέρα - ακόμη και από λεπτό σε λεπτό - καθιστώντας το λιγότερο κατάλληλη επιλογή πληρωμής. Για παράδειγμα, δεν θα θέλατε να πληρώσετε $3,50 για ένα φλιτζάνι καφέ και 5 λεπτά αργότερα να αξίζει $4,30. Αντίστροφα, δεν λειτουργεί καλά ούτε για τους εμπόρους, εάν η τιμή του Bitcoin πέσει δραματικά μετά την παράδοση του καφέ.
Σε πολλούς τρόπους, το Bitcoin λειτουργεί αντίθετα από τα παραδοσιακά νομίσματα: Δεν ελέγχεται ή εκδίδεται από κεντρική τράπεζα, έχει σταθερή προσφορά (πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέα Bitcoins όποτε επιθυμούμε) και η τιμή του δεν είναι προβλέψιμη. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι το κλειδί για την κατανόηση του Bitcoin.
Πως λειτουργεί το Bitcoin
Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών που αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: το δίκτυο Bitcoin, το κρυπτονόμισμα του δικτύου (bitcoin ή BTC), και την αλυσίδα των συναλλαγών του Bitcoin, γνωστή ως "blockchain."
Το Bitcoin λειτουργεί με βάση ένα δίκτυο ομότιμων χρηστών, όπου άτομα ή εταιρείες μπορούν να ανταλλάσσουν Bitcoin χωρίς τη βοήθεια ενδιάμεσων. Οι χρήστες μπορούν να συνδέσουν τον υπολογιστή τους απευθείας στο δίκτυο αυτό και να κατεβάσουν το δημόσιο ledger, όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές Bitcoin.
Αυτό το δημόσιο ledger χρησιμοποιεί τεχνολογία που ονομάζεται "blockchain" ή "distributed ledger technology". Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την επαλήθευση, την αποθήκευση και τη διάταξη των συναλλαγών με διαφανή και αναλλοίωτο τρόπο. Αυτή η αναλλοίωτη και διαφανής φύση είναι ζωτικής σημασίας για ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται στην απόλυτη εμπιστοσύνη.
Όταν νέες συναλλαγές επιβεβαιώνονται και προστίθενται στο ledger, το δίκτυο ενημερώνει το αντίγραφο του ledger κάθε χρήστη για να αντικατοπτρίζει τις τελευταίες αλλαγές. Σκεφτείτε το ως ένα ανοικτό έγγραφο Google που ενημερώνεται αυτόματα όταν κάποιος με πρόσβαση επεξεργάζεται το περιεχόμενό του.
Η αλυσίδα του Bitcoin αποτελείται από ψηφιακά "blocks" που περιέχουν δεδομένα συναλλαγών Bitcoin, όλα ταξινομημένα χρονολογικά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η επαλήθευση συναλλαγών και το "mining" του Bitcoin είναι διαφορετικές διαδικασίες. Το "mining" μπορεί να συνεχιστεί ανεξαρτήτως του κατά πόσον προστίθονται συναλλαγές στην αλυσίδα. Επίσης, μια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών του Bitcoin δεν αυξάνει απαραίτητα το ρυθμό με τον οποίο οι "miners" βρίσκουν νέα "blocks."
Ανεξάρτητα από τον όγκο των συναλλαγών που περιμένουν επιβεβαίωση, το Bitcoin είναι προγραμματισμένο να επιτρέπει την προσθήκη νέων "blocks" στην αλυσίδα περίπου κάθε 10 λεπτά.
Λόγω της δημόσιας φύσης της αλυσίδας, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν συναλλαγές Bitcoin σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η υποδομή μειώνει τον κίνδυνο ενός προβλήματος πληρωμών στο διαδίκτυο που ονομάζεται "double-spending" (διπλή δαπάνη). Το "double-spending" συμβαίνει όταν ένα άτομο προσπαθεί να δαπανήσει το ίδιο κρυπτονόμισμα δύο φορές.
Για να αποτραπεί το "double-spending," το Bitcoin απαιτεί τη συναίνεση όλων των χρηστών του δικτύου σχετικά με την εγκυρότητα κάθε συναλλαγής. Αυτή η συμφωνία μεταξύ όλων των μερών είναι γνωστή ως consensus.
Όπως και οι τράπεζες ενημερώνουν συνεχώς τους υπολογιστικούς λογαριασμούς των χρηστών τους, όλοι οι κάτοχοι του αντιγράφου της αλυσίδας του Bitcoin είναι υπεύθυνοι για την επιβεβαίωση και την ενημέρωση των λογαριασμών όλων των κατόχων Bitcoin. Έτσι, η ερώτηση είναι: Πώς το δίκτυο του Bitcoin εξασφαλίζει ότι το consensus επιτυγχάνεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αμέτρητα αντίγραφα του δημόσιου ledger αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο; Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλείται proof-of-work (PoW).
Πως λειτουργεί το Bitcoin mining
Το Bitcoin mining ανακαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο προστίθενται συναλλαγές στην αλυσίδα του Bitcoin και δημιουργούνται νέα Bitcoin. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας ισχυρό, εξειδικευμένο υπολογιστικό υλικό. Κάποτε ήταν εφικτό να εξορύξετε Bitcoin από το σπίτι σας, αλλά καθώς οι απαιτήσεις σε υλικό έχουν αυξηθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στον τομέα συνήθως εντάσσονται σε μια mining pool, που είναι μια ομάδα από miners που συνδυάζουν τους πόρους τους για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Οι miners χρησιμοποιούν εξειδικευμένα κυκλώματα ολοκλήρωσης (ASICs), για να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Η διαδικασία αυτή είναι ανταγωνιστική· ο πρώτος που λύνει το πρόβλημα προσθέτει τον επόμενο κλειστό στην αλυσίδα του Bitcoin και λαμβάνει μια αμοιβή σε Bitcoin.
Το Bitcoin mining δεν είναι εύκολο. Απαιτεί τεράστια κατανάλωση ενέργειας, οδηγώντας σε υψηλά ηλεκτρικά έξοδα και σημαντική παραγωγή θερμότητας, οπότε οι λύσεις ψύξης αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για τον χώρο εξόρυξης. Υπάρχει επίσης μια σημαντική αρχική επένδυση σε εξοπλισμό, και η κερδοφορία δεν είναι εγγυημένη λόγω της ασταθούς φύσης της τιμής του Bitcoin και της διαρκώς αυξανόμενης δυσκολίας εξόρυξης. Τέλος, η ρυθμιστική εποπτεία ή οι απαγορεύσεις σε ορισμένες περιοχές λόγω περιβαλλοντικών ή άλλων ανησυχιών μπορούν να αποτελέσουν προκλήσεις, επομένως πάντα ελέγχετε τους τοπικούς νόμους πριν ξεκινήσετε. Παρά τους κινδύνους, η εξόρυξη του Bitcoin μπορεί να είναι δυνητικά κερδοφόρα για όσους διαθέτουν τον σωστό εξοπλισμό και κατανοούν τους κινδύνους.