Τι είναι το Dogecoin

Αναφερόμενο από τον δημιουργό του ως "τα ψιλά που ρίχνετε στο βάζο, όταν φτάσετε στο σπίτι", το Dogecoin είναι ένα από τα πιο μοναδικά κρυπτονομίσματα που υπάρχουν.

7 - 13'
Τι είναι το Dogecoin

Η ιστορία του Dogecoin

Το Dogecoin ξεκίνησε ως ιδέα στις 27 Νοεμβρίου 2013, όταν ο   εμπνευστής του Doge,  Jackson Palmer, καθόταν και κοιτούσε την οθόνη του υπολογιστή του. Στις οθόνες του είχε ανοιχτές δυο ιστοσελίδες. Η μια ιστοσελίδα ήταν της CoinMarketCap και η δεύτερη ήταν ένα άρθρο ειδήσεων για το καλύτερο meme του 2013, το Doge. 

Για όσους από εσάς δεν είστε εξοικειωμένοι με το meme doge. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το αρχικό meme Doge διαθέτει μια εικόνα ενός ιαπωνικού σκύλου Shiba Inu που ονομάζεται Kabosu. Τα meme Doge συχνά περιέχουν σπασμένα αγγλικά σε γραμματοσειρά comics sans.

Καθώς χάζευε τις δυο ιστοσελίδες, ο Palmer είχε την ιδέα να τις ενώσει και έστειλε ένα αυθόρμητο tweet για ένα καυτό νέο κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Dogecoin. Ο Palmer εκείνη τη μέρα, με μια μπύρα στο χέρι, όπως διηγείται στη συνέντευξη του,  αγόρασε τον ιστότοπο  και ως λογότυπο του ιστότοπου έβαλε το Doge meme πάνω σε ένα χρυσό κέρμα, απλά πράγματα.

Λίγο αργότερα, ένας προγραμματιστής της IBM από το Πόρτλαντ του Όρεγκον με το όνομα Billy Markus επικοινώνησε με τον Palmer, μέσω Twitter, ρωτώντας τον αν θα ήταν πρόθυμος να δημιουργήσει το πραγματικό κρυπτονόμισμα Dogecoin. Στις  6 Δεκεμβρίου του 2013, το Dogecoin ξεκίνησε επίσημα και ήταν διαθέσιμο  σχεδόν σε οποιονδήποτε επιθυμούσε να το κάνει mine.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η τιμή του Doge έφτασε +300% χάρη σε μια σειρά δημοσιευμάτων. Βοηθητικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι miners της Κίνας, αφού εκείνο το διάστημα απαγορεύτηκε  το mining του Bitcoin. Επιπρόσθετη ώθηση στη δημοσιότητα του Dogecoin ήταν και η έναρξη της κουλτούρας των meme  εκείνη τη περίοδο.

Στις 25 Δεκεμβρίου, πολλά πορτοφόλια Dogecoin χακαρίστηκαν με αποτέλεσμα να κάνουν ΄φτερά΄ περίπου 12,000 δολάρια. Η κοινότητα Dogecoin ανταποκρίθηκε άμεσα συγκεντρώνοντας το χαμένο ποσό και επιστρέφοντας το σε όλους  τους πληττόμενους χρήστες. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη, από τις πολλές πρωτοβουλίες της κοινότητας του Dogecoin. Αν και το Dogecoin ιδρύθηκε από τους Palmer και Markus, το έργο καθοδηγείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κοινότητά του.

Ο Palmer ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ποτέ κάτοχος Dogecoin (αν και κατέχει Bitcoin). Ο Markus, από την άλλη, έκανε mine περίπου 1 εκατομμύριο Dogecoin μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη στιγμή που βγήκε το Dogecoin στην αγορά. Όμως,  η δυσκολία εξόρυξης το κατέστησε μη κερδοφόρο και ήταν σχεδόν αδύνατο σε αυτόν να κάνει mining χρησιμοποιώντας έναν κανονικό υπολογιστή. Λίγους μήνες αργότερα, ο Marcus αποχώρησε από το Dogecoin και παρέδωσε όλα τα καθήκοντα του στον Palmer.

Αναφερόμενο από τον δημιουργό του ως "τα ψιλά που ρίχνετε στο βάζο, όταν φτάσετε στο σπίτι", το Dogecoin είναι ένα από τα πιο μοναδικά κρυπτονομίσματα που υπάρχουν.

Ο Palmer έφυγε από το Dogecoin το 2015 μετά από ένα περιστατικό  που αφορούσε ένα πλέον ανενεργό "ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων" που ονομάζoνταν Moolah (περισσότερα εδώ). Ο Palmer, μετά από αυτό το επεισόδιο, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Dogecoin και πήρε μια "παρατεταμένη άδεια απουσίας" από το Dogecoin. Συνέχισε να κάνει βίντεο στο YouTube σχετικά με το Dogecoin, αλλά και  συνεντεύξεις μέχρι το 2018. Το 2019 εγκατέλειψε εντελώς όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας μόνο τον ιστότοπο του, που δεν διαθέτει τίποτα περισσότερο από μια μαύρη οθόνη με το email του.

Ίδρυμα Dogecoin

Το Ίδρυμα Dogecoin  είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε από την κοινότητα του Dogecoin για να διευκολύνει τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της κοινότητας. Οι δύο πιο αξιοσημείωτες από αυτές αφορούν τη χρηματοδότηση της τζαμαϊκανής ομάδας ελκήθρου (Bobsled), ώστε να μπορεί να αντέξει οικονομικά και να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Επίσης, η πρωτοβουλία της κοινότητας ίδρυσε το Doge4Water, ένα έργο που χρηματοδότησε με επιτυχία τη δημιουργία ενός πηγαδιού με καθαρό νερού στην Κένυα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Ίδρυμα Dogecoin ηγήθηκε από τον Eric Nakagawa  (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Doge4Water). Ο Nakagawa είναι συγγραφέας, δημόσιος ομιλητής και επικεφαλής του ανοιχτού κώδικα για τη Libra, της Facebook. Η ενεργή δραστηριότητα του ιδρύματος, φαίνεται να χάνεται κάπου το 2015.

Dogecoin

Το Dogecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται κυρίως για φιλοδώρημα χρηστών στο Reddit και το Twitter. Είναι, επίσης, αποδεκτό ως μέθοδος πληρωμής από μερικούς εκατοντάδες εμπόρους  σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Dogecoin, για να αγοράσετε τρόφιμα, οικιακές προμήθειες, ακόμη και domain names. Το Dogecoin δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια να σπάσει το στίγμα που αφορούσε το κρυπτονόμισμα εκείνη την εποχή. 

Δημιουργήθηκε ως απάντηση  στην ευκαιριακή απληστία που είδε ο Palmer σε μεγάλο μέρος της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων. Ως εκ τούτου, το Dogecoin σχεδιάστηκε σκόπιμα, έτσι ώστε  να μην είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, διατηρώντας μια μόνιμα χαμηλή αξία, λόγω του mining αλγορίθμου του, που προσάπτει ένα ακραίο πληθωριστικό μοντέλο.

Το 2018 το Dogecoin εγγράφηκε στο δημοφιλές αμερικανικό application RobinHood, αποκτώντας μεγαλύτερη έκθεση στην Αμερικάνικη αγορά. Η δημοτικότητα του Dogecoin αυξήθηκε ραγδαία,  όταν ο Elon Musk έδειξε ενδιαφέρον για αυτό το meme coin, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην τιμή του. Σήμερα το Dogecoin βρίσκεται στο νούμερο 6 της συνολικής κατάταξης του market cap – απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς, ότι ξεκίνησε πριν 8 χρόνια ως αστείο.

Το Dogecoin είναι μια έκδοση του Luckycoin, το οποίο είναι από μόνο του ένα fork του Litecoin (και για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, το Litecoin είναι ένα fork του Bitcoin). Το Blockchain του Dogecoin μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 30  συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS) και κάθε συναλλαγή DOGE κοστίζει περίπου 0.01 USD.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του Dogecoin, οι προγραμματιστές του συνεργάστηκαν με τους προγραμματιστές του Digibyte,  για να εφαρμόσουν το Digishield, ένα πρωτόκολλο που τροποποιεί τη δυσκολία mining του Dogecoin για κάθε block, ώστε να αποτρέψει την κατάληψή του από ένα μεγάλο mining pool. Το Dogecoin δεν είχε IDO και pre-minning. Σε αντίθεση με πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.

Dogecoin μηχανισμός συναίνεσης

Το Dogecoin χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που ονομάζεται Auxiliary Proof of Work (PoW), ο οποίος επιτρέπει σε όσους κάνουν mine άλλα κρυπτονομίσματα PoW (κυρίως Litecoin) να μπορούν ταυτόχρονα να κάνουν mine και Doge χωρίς πρόσθετο κόστος.

Αυτό συνέβη, όταν ο ιδρυτής του Litecoin Charlie Lee προσέγγισε τον Palmer και την κοινότητα του Dogecoin, προτείνοντας να προστεθεί αυτό το χαρακτηριστικό για να ενισχυθεί το δίκτυο του Dogecoin, καθώς και να το προστατεύει από ένα πιθανό 51% attack. Ο Palmer έχει σημειώσει ότι το ‘’Dogecoin είναι τώρα ένα με το Litecoin, η επιβίωση του Dogecoin βασίζεται κυριολεκτικά στο Litecoin.

Όπως και στο Luckycoin, οι αρχικές Block Rewards του Dogecoin σχεδιάστηκαν, για να είναι τυχαίες και να κυμαίνονται μεταξύ 0 και 1 εκατομμυρίου DOGE. Αυτό επιτρέπεται από τον αλγόριθμο ως ότου το Dogecoin να φτάσει σε supply τα 100 δισεκατομμύρια coins (μια αναφορά στη ταινία του Austin Power - the spy who shagged me (στιγμιότυπο παρακάτω), το οποίο έγινε και πραγματικότητα τον Φεβρουάριο του 2018. Από τότε, κάθε Block  αποφέρει αμοιβή 10.000 DOGE.

Ένα Block καταχωρείται κάθε λεπτό, καθώς το Dogecoin δεν έχει κάποιο ανώτατο όριο στο supply. Ο Palmer δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα λάθος εκ μέρος του και ότι το ανώτατο όριο έπρεπε να είχε οριστεί στα 100 δισεκατομμύρια. Αυτό έμεινε εσκεμμένα, καθώς διατηρεί τη τιμή του Dogecoin σε χαμηλά επίπεδα. Όπως και το Litecoin, το Dogecoin χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Scrypt.

Dogecoin Roadmap

Το Dogecoin δεν έχει Road Map ούτε White Paper. Για το Dogecoin, παραπλήσιο σε ένα Road Map φαίνεται να είναι αυτή η ανάρτηση Reddit από το 2017, η οποία περιγράφει μια σειρά από μικρές διορθώσεις και βελτιώσεις για το Dogecoin. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν υπάρξει  σημαντικές εξελίξεις από τότε που έφυγε ο Palmer το 2015 και το  Dogecoin Github επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες "εξελίξεις" από τότε ήταν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και συντήρησης δικτύου.

Ο Palmer έχει σημειώσει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το Dogecoin ήταν μόνο ένα διασκεδαστικό δευτερεύον project για αυτόν. Οι περισσότεροι από τους στόχους του Dogecoin αφορούν διάφορες φιλανθρωπίες ή διάφορα events που αποφασίζονται από τη κοινότητα, όπως η αποστολή ενός ρόβερ με θέμα το Dogecoin στο φεγγάρι. Σημαντικό είναι ότι  ο Elon Musk ανακοίνωσε την πρώτη διαστημική αποστολή mining του Dogecoin τέλη του 2021  με την αποστολή του Doge-1.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το Dogecoin παραλίγο να γίνει  συμβατό με το Ethereum το 2018. Κάποιος (σύμφωνα με τους  ισχυρισμούς του ιδρυτή του Ethereum Vitalik Buterin, ο οποίος είναι υπέρ του Dogecoin) έδωσε μια προσφορά αξίας 372 Ethereum  (περίπου 100.000 USD εκείνη την εποχή) σε προγραμματιστές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν με επιτυχία μια γέφυρα Dogecoin-Ethereum. 

Αυτό θα επέτρεπε στο Dogecoin να γίνει διακριτικό ERC-20 στο δίκτυο Ethereum, όπου θα άφηνε  τους χρήστες να ανταλλάξουν τα Dogecoin τους με ισοδύναμα ERC-20 (και αντίστροφα). Η γέφυρα Dogecoin-Ethereum εγκαταλείφθηκε, όταν η κοινότητα Dogecoin απέρριψε αυτή την πρόταση, καθώς, ως ERC-20, το Dogecoin θα είχε και τα υψηλά gas fees που έρχονται με το δίκτυο του Ethereum. Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τον αρχικό στόχο του Dogecoin που είναι να χρησιμοποιείται ως ‘’φιλοδώρημα’’ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Reddit, twitter)

Ο Vitalik Buterin, βέβαια,  υποστήριξε αυτή την ιδέα δημόσια και μάλιστα πρόσφατα σε μια συνέντευξη του με τον Lex Fridman, λαμβάνοντας την υποστήριξη του αυτοαποκαλούμενου ‘’Doge Father’’ Elon Musk.

Τιμή του Dogecoin

Σχετικά με την τιμή του Dogecoin, αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του Dogecoin ακολουθεί έναν σχετικά προβλέψιμο κύκλο, καθώς φαίνεται να είναι ανεξάρτητος από τα άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. Ορισμένοι εικάζουν ότι αυτό το γεγονός αποτελεί  απόδειξη χειραγώγησης της τιμής του.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι οι έμπειροι Traders εκμεταλλεύονται αυτόν τον κύκλο τιμών,  για να αποφέρουν κέρδη. Αν και η πρόσφατη αύξηση της τιμής οφειλόταν ουσιαστικά στην εκστρατεία του Elon Musk στο twitter,  ήταν σχεδόν σύμφωνη με αυτό που αναμενόταν να συμβεί με βάση τους προηγούμενους κύκλους τιμών του Dogecoin.

Παρόλο που, μέσω του Block explorer του Dogecoin, δεν είναι δυνατή η προβολή μιας λίστας με τα πορτοφόλια που διαθέτουν Dogecoin, το BitInfoCharts όμως το κάνει.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν ορισμένοι λογαριασμοί με δισεκατομμύρια Dogecoin αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε πως τέσσερα πορτοφόλια κατέχουν το 86.73% των συνολικών Dogecoin που υπάρχουν.

Επιπλέον, αυτό που  ξεχωρίζει από αυτήν τη λίστα είναι το εξής: αυτοί οι 100 λογαριασμοί στην πλειοψηφία τους, φαίνεται να έχουν λάβει την πρώτη συναλλαγή τους το 2019 ή το 2020. Αυτό είναι πολύ παράξενο, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι χειραγώγησης των τιμών από διάφορα άτομα ή ακόμη και από κάποια οργάνωση.

Η κοινότητα

Το Dogecoin είναι ένα ενδιαφέρον project με μοναδική ιστορία. Η ιστορία του, η κοινότητά του και η παραδόξως υψηλή κατάταξή του στο CoinGecko (6ο τη στιγμή της συγγραφής) αποκαλύπτει ότι είναι πραγματικά ένα συνονθύλευμα ενός αποκεντρωμένου νομίσματος και της διαδικτυακής κουλτούρας.

Το Dogecoin είναι ένα ανάλαφρο κρυπτονόμισμα που υπάρχει, για να μας υπενθυμίζει πως στη ζωή δεν πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα στα σοβαρά. Ένα αστείο, μια σάτιρα προς τη κοινωνία, που ζούμε, είναι αυτό που χρειαζόμαστε (μερικές φορές), για να μπορέσουμε να  συνεχίσουμε τη μέρα μας. 

Με αυτή την έννοια, το Dogecoin έχει επιτύχει σχεδόν όλα όσα είχε θέσει ως στόχο να κάνει. Παρά την έλλειψη ανάπτυξης, το Dogecoin εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς σημαντικά ζητήματα και μπορεί να υπάρχει και για πολλά χρόνια ακόμα.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, που προκάλεσε o Elon Musk με τα tweets του, προσέφεραν γέλιο στην κοινότητα του Dogecoin, καθώς έβλεπαν διάφορους επενδυτές να τρέχουν πέρα-δώθε να προσπαθούν να καταλάβουν, γιατί ένα τέτοιο άτομο θα υποστήριζε τέτοιου είδους project. Η απάντηση είναι απλή, δεν υπάρχει λόγος και δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το Dogecoin γεννήθηκε από το meme culture, το οποίο χλευάζει την ματαιοδοξία της αγοράς. Πόσο ανατρεπτικό  θα ήταν, αν όντως γινόταν το κέρμα του κόσμου – ένα κέρμα που σατιρίζει την ευκαιριακή κερδοσκοπία της κρυπτο-αγοράς;

Η πραγματική κοινότητα του Dogecoin δεν είναι μέσα για τα λεφτά, αλλά για την κουλτούρα που προσφέρει. Η κοινότητα του Dogecoin είναι μοναδική. Όλοι είναι δεκτοί στην κοινότητα, μέσα στην οποία υπάρχει αλληλοσεβασμός, αγάπη και ένα κοινό μοτίβο, το “τρολάρισμα” στα κοινωνικά δρώμενα. 

Όσοι είναι μέρος της κοινότητας είναι εκεί, όχι για τα λεφτά, αλλά για την καφρίλα – ναι καλά διαβάσατε, για την καφρίλα. Αν το θελήσει η κοινότητα, στέλνουν την Εθνική ομάδα της Τζαμάικα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες ή στέλνουν το Dogecoin σε διαστημική αποστολή. Συνεπώς, δεν είναι έκπληξη που  εκατομμυριούχοι (κάτοχοι του Dogecoin) δεν πούλησαν τα κέρματα τους, κατά την  αύξηση της τιμής.
Για τους πιστούς του Dogecoin 1 Doge = 1 Doge.

Η κοινότητα του Dogecoin είναι ένα δυνατό χαρτί  μπροστά σε όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Ένα πολύ δυνατό χαρτί, καθώς η αξία ενός αντικειμένου είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής συναίνεσης.

Πληροφορίες

Website: https://dogecoin.com/
Social - Community: GitHubReddit, Twitter
Whitepaper: Whitepaper

 

Η άποψη μας

Το Dogecoin από τη σύλληψη της ιδέας του έως σήμερα έχει ραγδαία αύξηση στη δημοτικότητα του. Σήμερα έχει ένα market cap σχεδόν 33 δισεκατομμυρίων  και πωλείται στα ανταλλακτήρια σε τιμή (περίπου) 0.30 USD. Πέρα από την επιτυχία που έχει, το Dogecoin δεν ήταν ουσιαστικά ποτέ σχεδιασμένο να έχει κάποια εγγενή αξία. Αυτό φαίνεται και από το total market supply, το οποίο είναι άπειρο, σε αντίθεση με το Bitcoin που έχει total market supply 21 εκατομμύρια Bitcoin. Σήμερα διατίθενται στη κυκλοφορία περίπου 130 δισεκατομμύρια Dogecoins και αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς έχει πληθωριστικό μοντέλο, προσθέτοντας 5 δισεκατομμύρια κέρματα στη κυκλοφορία κάθε χρόνο.

Το πληθωριστικό μοντέλο παρέχει μια πίεση στους κατόχους, καθώς θα πρέπει να το ξοδεύουν, ώστε το Dogecoin να διατηρήσει την αξία του.  Διαφορετικά,  η αξία του θα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Όμως, από τη στιγμή που το πληθωριστικό μοντέλο είναι προβλέψιμο, θα είναι όλο και μικρότερο σε αναλογία με τον αντίστοιχο αριθμό των Dogecoin στην κυκλοφορία. Συνοπτικά, σε μερικά χρονιά (μετρώντας τα σε εκατοντάδες) το Dogecoin μπορεί να έχει μια σταθερή τιμή. 

Ένα παράδοξο συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουμε, είναι πως συμπτωματικά το Dogecoin παρουσιάζει κοινά στοιχεία με το Fiat:

  • Έχει ένα πληθωριστικό μοντέλο της τάξεως του 5% - Συγκριτικά με το Fiat που έχει κυμαινόμενο πληθωρικό μοντέλο
  • Λίγα πορτοφόλια κατέχουν ένα τεράστιο ποσοστό των κερμάτων που κυκλοφορούν – το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα (1% του πληθυσμού κατέχει το 80% του πλούτου)
  • Έχει δυνατή κοινότητα που  το υποστηρίζει φανατικά – το ίδιο ισχύει και με τα χρήματα, καθώς η εγγενής αξία των χρημάτων προέρχεται από τη κοινωνική συναίνεση/αποδοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Dogecoin είναι ένα ενδιαφέρον και μοναδικό project, με μια απίστευτα δυνατή κοινότητα που προσφέρει άφθονο γέλιο και χαλαρότητα. Και αυτή του η ιδιότητα  το ξεχωρίζει από τα άλλα καταξιωμένα κέρματα. Όπως και να κινηθεί η  αγορά, εσείς πάντα χαλαροί θα είστε, γιατί ως γνωστόν 1 Doge = 1 Doge.

Βαθμολογίστε μας!

Η βαθμολογία σας και τα σχόλιά σας είναι πολύτιμα για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.

(3 ψήφοι)